Keurmerk fixaatiedisparatie

Zien & Zijn heeft het nieuw keurmerk Fixatiedisparatie van FON.

Functionele Oogzorg Nederland (FON) is een multidisciplinaire oogzorgorganisatie.
Opticiens en optometristen werken nauw samen met professionals uit het onderwijsveld en de (para)-medische wereld. Doel is om het publiek te informeren en te adviseren over visuele problemen en de nadelige gevolgen hiervan. Functionele Oogzorg Nederland onderhoudt ook nauw contact met de oogheelkunde, de sportwereld en organisaties als de ANWB Rijopleiding, REX Advocaten en de Whiplash Stichting Nederland.

Voor een oogonderzoek/correctie zoals fixatiedisparatie (FD) moeten de strengste eisen gesteld worden. Een foutieve correctie, door bijvoorbeeld een verkeerde diagnose, kan schadelijke gevolgen hebben voor het individu en het probleem zelfs verergeren. De oogspecialisten die bij de FON zijn aangesloten werken volgens het FON protocol om de juiste hulp te kunnen aanreiken. U kunt ook een voorscreening laten doen bij een gecertificeerd FON Visuele Screener & Trajectbegeleider.

 

Fixatiedisparatie (FD)

Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurt, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed). De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet tot één enkel beeld versmelten, waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan wazig zicht of onrustig gedrag veroorzaken. Om een indruk te geven hoe een patiënt met fixatiedisparatie teksten ervaart, wordt aan de hand van de onderstaande plaatjes inzicht gegeven.

fd-1.jpg

Het is zeer aannemelijk om te veronderstellen dat een FD-patiënt tijdens een dyslexieonderzoek ten onrechte als dyslectisch zal worden beschouwd.

Lees meer over fixatiedisparatie op de website van FON: www.info-fo.nl/fixatie-disparatie.

Meer weten over fixatiedisparatie ? Bel of mail Jeroen!